poniedziałek, 5 września 2016

Zapraszam na spacer po moim ogrodzie warzywnym

W tym roku razem z moim mężem postanowiliśmy zaszaleć i zabawić się w prawdziwych gospodarzy. Mąż przygotował pole pod rozsiew, potem sialiśmy, pieliliśmy i w końcu mogliśmy zebrać plony. Było mnóstwo koperku (mamy zamrożony), ogórki, pomidory, marchew, pietruszka, bób, groszek, cebule, cukinie i dynie. 









Obecnie wszystko oprócz dyni już zebraliśmy, a ja najbardziej nie mogę doczekać się zupy dyniowej. Pozostałe warzywa są albo zamrożone i czekają na swoją wielką chwilę, albo zamieniły się w pyszne przetwory,

Ogórki w koncentracie pomidorowym.
2,5 kg ogórków
0,5 kg cebuli
2 łyżki soli
1 koncentrat pomidorowy.
po pół szklanki octu, oleju i cukru

Ogórki pokroić w ósemki. Poukładać w słoiczkach wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie przygotować zalewę, zalać słoiczki i zagotować.

Sałatka z ogórków z marchewką.
4kg ogórków,
0,5 kg marchewki
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
2 łyżeczki mielonego pieprzu
 Ogórki bez obierania ze skórki kroimy na plasterki do dużej miski. Siekamy do tego marchew i cebulę. Robimy zalewę i zalewamy na 24 h ogórki. Następnie przekładamy gotową sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15 minut. 


Jeśli macie ochotę jeszcze coś przerobić to zapraszam Was serdecznie na blog Klubu Twórczych Mam , gdzie możecie podejrzeć nasze sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków, dżemy, przeciery czy sosy.

Pozdrawiam serdecznie,
Monika.

3 komentarze:

  1. To teraz może przyjść jesienna aura...zbiory piękne...gratuluję:)
    Pozdrawiam Aga z Różanej

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przetwory :) U mnie tez już pełna piwnica, jesteśmy przygotowani już na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Dużo tych dyniek masz? :)

    OdpowiedzUsuń